Arrow Cross organizational efforts in Transcarpathia between 1938 and 1942 - Marusych, E. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Мета. Метою статті є аналіз організаційної діяльності угорських ультраправих партій – зокрема Націонал-соціалістичної угорської партії – Гунгаристського руху та Партії Схрещених стріл – на Закарпатті в 1938–1942 роках. Дослідження спрямоване на з’ясування того, яким чином ці партії намагалися розширити свій політичний вплив у регіоні, які структури вони створювали, а також який вплив це мало на суспільно-політичне життя краю. Наукова новизна. У статті детально проаналізовано зусилля ультраправих партій щодо організаційного укріплення в прикордонному регіоні, що досі часто залишався поза увагою дослідників політичного радикалізму. Автор залучив маловідомі адміністративні та поліцейські документи з архіву в Берегові, які дозволяють по-новому поглянути на процеси політичної радикалізації на приєднаних територіях. Оригінальність дослідження. Основу дослідження становлять архівні джерела – повідомлення про створення місцевих осередків, звіти органів влади, дані про членство. Автор робить спробу реконструювати мережу партійних осередків, дослідити соціальний склад членства та виявити головні теми пропаганди, незважаючи на фрагментарність джерел. Висновки. Партія Схрещених стріл до 1942 року була активним і ініціативним учасником політичного життя регіону, особливо у формуванні місцевих осередків та веденні пропагандистської діяльності. Хоча після розколу її вплив ослаб, з 1944 року, після німецької окупації, активність знову зросла. Ідеологія партії фокусувалася на економічних труднощах, єврейському питанні та земельній реформі – темах, які мали резонанс серед нижчих соціальних верств. Місцеві осередки мали характер масових партій, членами яких були селяни, ремісники, чиновники, інтелігенція і навіть один реформатський пастор. Ефективність пропаганди важко оцінити, адже влада та місцеві органи послідовно обмежували діяльність партії шляхом закриття офісів, арештів членів, а також публікацій у підконтрольній пресі, що спростовували часто викривлену риторику руху.