Основні напрямки інтеграційної взаємодії між Україною та Європейським Союзом - Іржавська, А.; Земзюліна, Н. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню основних напрямків інтеграційної взаємодії між Україною та Європейським Союзом. Метою статті є визначення ключових сфер співробітництва та аналіз їхнього впливу на соціально-економічний та політичного розвитку України в контексті євроінтеграції; висвітлення взаємодії і співробітництва ЄС та України в умовах російського широкомасштабного вторгнення. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі сучасного стану та перспектив поглиблення інтеграційних процесів між Україною та ЄС з урахуванням нових викликів та можливостей. Висновки статті підкреслюють важливість стратегічного партнерства з ЄС для України та визначають пріоритетні напрямки подальшої інтеграції. На сучасному етапі поглиблення інтеграційної взаємодії між Україною та ЄС характеризується переходом від статусу кандидата до безпосереднього процесу переговорів про вступ. Паралельно триває імплементація Угоди про асоціацію та галузева інтеграція. Попри складні обставини, спричинені війною, Україна демонструє рішучість у своєму європейському прагненні, а ЄС підтверджує готовність підтримувати цей процес.