Проблеми розвитку словацької економіки в третій Чехословацькій республіці (1945–1948 рр.) - Вовканич, І.; Шніцер, І. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Мета – проаналізувати основні партійно-політичні програми розвитку словацької економіки у третій Чехословацькій республіці та висвітлити початок її структурної перебудови в 1945–1948 рр. Наукова новизна. Структурна перебудова словацької економіки, яка розпочалася в 1945–1948 рр. на цілі десятиліття визначила пріоритети, принципи та зміст економічної політики Чехословаччини щодо словацьких земель. У статті зроблено спробу комплексного розкриття та аналізу проблем розвитку словацької економіки в третій Чехословацькій республіці, в тому числі початок індустріалізації та перебіг аграрної реформи із залученням наукових напрацювань зарубіжної (словацької та чеської) історіографії з даної проблематики. Висновки. Питання повоєнної відбудови словацької економіки знайшли своє відображення у програмі уряду Народного фронту чехів і словаків та політичних програмах партій третьої Чехословацької республіки. З’ясовано, що дві провідні політичні партії Словаччини, комуністи та демократи, мали схожі концептуальні підходи до стратегії повоєнної відбудови словацької економіки. Вони виступали за зміну власності шляхом ліквідації панування великого капіталу у промисловості та сільському господарстві. Реалізація їх партійно-політичних програм привела до початку структурної перебудови словацької економіки в 1945–1948 рр. Її складовими стали індустріалізація та аграрна реформа. Проте досягти усіх поставлених економічних завдань в роки третьої Чехословацької республіки не вдалося через поступове загострення політичної боротьби в державі, яке привело до лютневого державного перевороту 1948 р.