Науково-організаційна праця Михайла Грушевського на терені ВУАН: огляд сучасної історіографії - Дутко, Л. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Мета дослідження полягає у реконструкції процесу осмислення науково-організаційної праці М. Грушевського на форумі ВУАН у сучасній українській історіографії. Методологія дослідження передбачає використання принципів об’єктивності, історизму і системності, а також властивих для історіографічного дослідження загальнонаукових і спеціально-історичних методів. Наукова новизна статті полягає у дослідженні малознаної проблеми рецепції науково-організаційної праці М. Грушевського у ВУАН. У підсумку відзначено, що проблема науково-організаційної праці М. Грушевського в останній період його діяльності набула небуденного інтересу в сучасній історіографії. Таку плідну грушевськознавчу рефлексію уможливило віднайдення й впровадження до наукового обігу феноменального кола раніше незнаних джерел – матеріалів інституційного документообігу, документів радянських спецслужб, епістолярію тогочасних інтелектуалів, рецептивних текстів та ін. Завдяки наслідкам цієї «архівної революції» на сьогодні доволі повно реконструйовані питання розбудови М. Грушевським його науково-дослідних установ, діяльності очолюваних ним поодиноких секцій і комісій, розгорнутої видавничої праці, творення наукової школи, процесу осмислення феномену історика як організатора науки тощо. Разом із тим, джерельний потенціал українських архівів і проведені дискусії дозволяють окреслити перспективи наукового пошуку. Передусім, чималою актуальністю позначено самостійне опрацювання проблеми функціонування більшості створених М. Грушевським комісій (приміром, Комісія історії Козаччини і Козацької доби) та титульних видань (наприклад, «Український архів»). Також заслуговують на окрему увагу питання комунікативної природи створеного академіком творчого колективу, шляхів втілюваної ним інституційними засобами культурної політики, практики реалізації соборницької ідеології й ін.