Формування української ідентичності: теорія та практика сучасності - Бундак, О.; Понєдєльник, Л. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2024)
Анотація. Мета – аналіз сучасних поглядів українських учених щодо таких понять, як українська ідентичність, історична пам’ять та історична культура. Загострено увагу на важливості проблеми визначення та самовизначення національної ідентичності в період воєнного стану, в якому знаходиться держава. Наукова новизна. Подається аналіз пропонованих науковцями відповідних дефініцій, що лежать у площині характеристики поняття «нація». В якості робочої приймається визначення М. Степико, де ключовим є «історична спільність людей, яка утворюється у процесі формування спільності території, економічних зв’язків, особливостей культури й характеру». Наголошено на важливості історичної пам’яті у процесі формування національної ідентичності, тому що історія не лише інформує про минуле, але й сприяє усвідомленню сьогодення, допомагає конструювати майбутнє, враховуючи його досвід. Особливе значення у цьому процесі мають культурні та духовні цінності. Серед пріоритетних - національна гідність, свобода, справедливість, патріотизм, соборність і цілісність України. Висновки. Окреслено визначальну роль системи національної освіти з краєзнавством у структурі виховної роботи щодо формування державницької свідомості та патріотичних почуттів у дітей, молоді, й у дорослих громадян нашої країни.