Актуалізація проблематики Голодомору в середовищі української діаспори на сторінках газети «Свобода» за 1933 р. - Силка , O.; Любовець, O.; Лановюк, Л. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2024)
Анотація. Мета. Актуалізація дослідження нових складових у проблематиці Голодомору-геноциду 1932–1933 рр. є важливою складовою в сучасній українській історіографії. Важливою джерельною базою для реконструкції суцільної картини цих подій є часописи української еміграції, які на своїх шпальтах, періодично інформували читачів про ситуацію в Україні. Виявлення та аналіз таких матеріалів дозволяють виявити нові історичні матеріали – опубліковані свідчення іноземних журналістів та листи від селян, доповнити історію «допомогових дій» з боку світової громадськості та об’єднань, ввести до українського історіографічного простору маловідомі факти протестних проявів українського селянства проти злочинних дій радянської влади. Наукова новизна. У статті, на основі матеріалів газети «Свобода» за 1933 р., проаналізовано окремі публікації часопису української діаспори у США щодо висвітлення тематики голоду в СРСР та Голодомору в УСРР. Основа увага акцентована на змісті матеріалів, авторами яких були іноземні кореспонденти, які мали акредитацію в СРСР та мали змогу інформували світову громадськість про становище українського селянства у 1933 р. Серед проблем, на яких у своїх статтях-повідомленням наголошували журналісти, актуалізуються такі: необхідність сплачувати надмірні податки; відсутність продовольчих запасів, в результаті їхнього вилучення керівними органами; факти голодування селян в Україні тощо. Констатується факт часткової обізнаності української діаспори з соціально-економічним становищем українського селянства у тих регіонах, де був організований радянською владою штучний голод, який став складовою політики геноциду. Висновки. На основі аналізу статей, які були надруковані у газеті «Свобода», яка виходила у США, за 1933 р. стверджуємо, що українській діаспорі було відомо про становище українського селянства. Завдяки передруку статей провідних журналістів та громадських діячів з інших видань, українці у США знали про надзвичайно складні життєві обставини селян і факти масового голодування.