Confronting identifications: Ukrainian-Polish relations of power from an Irish perspective since the XIXth century - Лефевр, A. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2024)
Анотація. Мета статті – висвітлити еволюцію ірландсько-польських та ірландсько-українських відносин через процеси ідентифікації. Наукова новизна. Ця проблема не є невідомою для істориків, незалежно від того, чи вони походять з Ірландії, Польщі чи України. Однак ці порівняння часто ґрунтуються на українських та польських національних наративах, які часто суперечать один одному, що підтверджується постійними історичними дискусіями – і все ж зв’язки обох країн з Ірландією рідко ставали об’єктом уваги істориків. У статті буде поставлено під сумнів те, як еволюціонували репрезентації ієрархій між поляками та Україною з середини ХІХ ст., від виникнення українських національних рухів до повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 р. Однак через специфічну призму: порівняння польської та української історії (і суспільств) з історією Ірландії. Дійсно, порівняння між українцями та ірландцями часто підкреслює не лише те, що «росіяни – це британці», як це було б у випадку порівняння з поляками. Дехто підкреслював, що поляки поводилися з українцями так само, як англійські дворяни з ірландцями, тим самим кидаючи виклик польським націоналістичним наративам. Висновки. У статті розглянуті порівняння з різних джерел – історіографічних, преси, свідчень – також для того, щоб показати, як порівняння України з «малою нацією» на іншому кінці Європи, а також з їхнім сусідом, може також вплинути на їхню самоідентифікацію. Адже з 2014 р. українці переживають критичний момент для розвитку своєї національної ідентичності – питання, яке хвилювало до 40 % українців у 2020 р., згідно з даними Інституту соціології НАН України. Тим більше, що сьогодні, протиставляючи себе Росії, яку більшість асимілювала б так само, як Великобританія – Ірландії, Україна має тенденцію до зближення із Заходом, ЄС, а отже, з Ірландією та Польщею.