Ініціативне документування подій російсько-української війни (2022–2024 рр.) державними архівами України: підтримка та взаємодія з польськими партнерами - Божук, Л.; Халецька, Л. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2024)
Анотація. Мета – аналіз діяльності державних архівних установ України в період російсько-української війни (2022–2024 рр.), зокрема у вирішенні актуальних завдань ініціативного документування свідчень військових злочинів, вчинених російськими агресорами, які стануть у майбутньому складовими Національного архівного фонду, поширення інформації про знищення національного культурного надбання на широкий загал та з’ясування значення допомоги польських партнерів у вирішенні важливих питань збереження української історико-культурної спадщини. Наукова новизна дослідження полягає у здійсненні комплексного аналізу основних напрямів діяльності обласних державних архівів України в період російської військової агресії, серед яких – ініціативний збір та опрацювання документів, які висвітлюють події російсько-української війни (2022–2024 рр.), оприлюднення та поширення інформації про злочини країни-агресора. Отримані дані дають розуміння, що наполеглива боротьба українських архівістів на культурному фронті за збереження національної історико-культурної спадщини відбувається за активної підтримки зарубіжних партнерів, зокрема архівних, наукових установ та громадських організацій Республіки Польща. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні загальнонаукових (аналіз, синтез, узагальнення) та спеціально-історичного (історико-системного) методів. Висновки. Роль архівів у збереженні культурної спадщини в період російсько-української війни у напрямі убезпечення культурних цінностей від знищень і руйнувань не лише в українському, але й у світовому контексті, зростає. Ініціативне документування державними архівами України подій російсько-української війни (2022–2024 рр.), свідчень про героїчну боротьбу українського народу за незалежність проти російської агресії з метою створення документальних колекцій і архівних фондів, які у майбутньому увійдуть до складу Національного архівного фонду, є надзвичайно важливими в контексті формування національної історичної пам’яті. Важливим аспектом діяльності українських науковців, архівістів в означеному контексті упродовж 2022–2024 рр. є науково-методична робота з формування методологічних засад ініціативного документування подій війни. В умовах повномасштабної російсько-української війни значну підтримку Україні загалом, й українським архівам, зокрема, надає Польська республіка. Особливої ваги набула співпраця українських і польських колег-архівістів, яка здійснюється у кількох важливих напрямках: забезпечення українських архівів оргтехнікою, стелажами для зберігання матеріалів; підтримка українських колег як в Україні, так і в Польщі; оцифрування архівних колекцій; стажування українських архівістів на базі польських архівів; підтримка позиції Державної архівної служби України в міжнародних архівних організаціях.