Українська історіографія періодизації нової економічної політики (1921–1929) в роки незалежної України - Шаповал , Л. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2023)
Анотація. Мета статті – виявити сучасні тлумачення українськими дослідниками хронологічних меж тривалості НЕПу, встановлення конкретної дати його запровадження та «згортання», визначити ознаки системності та функціональності в обгрунтуванні доречності застосування словосполучення «нова економічна політика» для визначення меж історичного періоду суспільного розвитку. Висновки. Підкреслено стадіяльний науковий інтерес вітчизняних дослідників до непівської проблематики протягом 1991 – 2021 рр. Здійснено аналіз історико-теоретичних проблем нової економічної політики переважно на прикладі українського села «періоду непу». Подано обгрунтовання хронологічних меж реалізації нової економічної політики в УСРР та її особливості в різних галузях народного господарства. Виявлено особливості тематики більшості досліджень періодизації НЕПу, зокрема період його становлення та розвитку, тоді як факт виходу з НЕПу досліджено істориками недостатньо. Підкреслено стабільний науковий інтерес дослідників до непівської проблематики впродовж 1990 – 2000 рр. Водночас помітно зменшилася кількість наукових розвідок українських істориків із історії НЕПу, його періодизації у 2011 – 2021 рр. Наголошено, що в історичній літературі з історії НЕПу наявним є ототожнення періодизації НЕПу з періодизацією його вивчення, інноваційні підходи щодо висвітлення етапів функціонування нової економічної політики (1921 – 1929). Представлено умовні тлумачення хронології НЕПу («доба непу», «період непу», «роки непу», «часи непу»), зауважено, що без підтвердження конкретними датами є малопереконливим і не коректним.