Паризький емігрант із українською душею: рефлексії Бориса Лазаревського на презентацію українства у 1927–1929 рр. - Береговий , C. І.; Силка , О. З. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2022)
Актуальність проблематики дослідження полягає у введенні в українську історіографії змісту рукописів, зокрема щоденникових записів, представників української інтелігенції, які у перші десятиліття ХХ ст. опинилися в еміграції. Мета статті полягає у введенні до українського наукового простору унікального історичного джерела, яким є «Щоденник» Бориса Лазаревського за 1927–1929 рр., розширенні проблематики досліджень рукописної спадщини представників української культури в еміграції 20–30-х рр. ХХ ст. «Щоденник», так би мовити, густо помережений українським маркером. Це листи з України від родичів із коментарями, спогади про батька О. М. Лазаревського, міркування на історичні і політичні теми (останніх небагато), записи про враження від українських художніх вечорів і концертів. У пропонованих матеріалах вперше подаються уривки з документа, які доповнюють аналіз поглядів та переконань письменника стосовно «українського питання» в середовищі паризьких емігрантів. У статті частково висвітлено ставлення Бориса Олександровича до питань української ідентичності та української державності, представлено листування з видатним українським композитом та всесвітньо відомим диригентом, фундатором української національної професійної музичної школи Олександром Кошицем (1875–1944 рр.) Окреслено подальші перспективи наукових досліджень.