Марксистська історіографія в наукових студіях Г. Плеханова та К. Каутського - Голиш, Г. М.; Лисиця , Л. Г. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2022)
Запропонована стаття присвячена особливостям методологічної парадигми марксистської історіографії. На основі історіографічних джерел проаналізовано внесок у історієписання видатних представників марксизму Г. Плеханова й К. Каутського. Обгрунтовано думку про те, що в їхній історичній творчості перевалюють спільні характеристики, що ґрунтувалися на історичному матеріалізмі. Попри творче осмислення теоретичної спадщини К. Маркса і Ф. Енгельса та внесення певних новацій в розуміння історичного процесу, обоє вчених все ж не здолали свою прихильність до ортодоксального марксизму, а тому їхня історіографічна спадщина містить поряд зі викладом на основі монізму загальноісторичних процесів, виразну акцентацію на проблемах суспільного руху та класової боротьби. З іншого боку, вбачаються й певні особливості та відмінності наукових студій Г. Плеханова й К. Каутського.