Козакознавчі студії на сторінках часопису «Кwartalnik Нistorycznу» (1887–1914 рр.) - Лазурко , Л. М.; Журавльов , С. А. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2022)
У статті досліджується специфіка представлення на сторінках фахового польського історичного часопису «Kwartalnik Historyczny» теми козаччини. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, системності, науковості, верифікації, авторської об’єктивності з використанням загальнонаукових та спеціально-історичних методів. Наукова новизна полягає у тому, що вперше представлено особливості обговорення на сторінках «Kwartalnika Historycznego» у 1887–1914 рр. питань історії козацтва та виявлено тенденції трактування цієї теми у середовищі дослідників, зосереджених довкола часопису. У результаті дослідження встановлено, що козацька тематика була широко представлена на сторінках часопису «Kwartalnik Historyczny» навіть попри те, що його специфічною рисою до Першої світової війни була виразна регіональна спрямованість. Оцінки козаччини польськими істориками зламу XIX–XX ст., що представляли різні дослідницькі осередки, були різними. Проте це не заважало їм трактувати цей період як такий, що спричинив фізичний й моральний занепад військових сил Речі Посполитої у 2 пол. XVII ст. Запоріжжя, на їх думку, складалося з бунтівників проти права й держави, а козаки відстоювали лише свої власні матеріальні інтереси, а не інтереси всього українського народу. Аналізуючи козацьку проблематику на шпальтах «Kwartalnika Historycznego», можна зробити узагальнення про те, що в тісному зв’язку з історією козаччини у перший період діяльності часопису формувався негативний образ українця. У цей час стають все більш відчутними розбіжності у поглядах на українське козацтво представників різних поколінь польських істориків. Так молодше покоління польських дослідників (В. Чермак) вже розглядали Козаччину в ширшому контексті суспільно-економічних процесів: представляючи українців як фактичних колонізаторів українських земель, вони приписували козацькій спільноті атрибути держави.