Національна політика польських комуністів у 1943–1945 рр. - Шваб, А. Г.; Шваб, Л. П.; Шваб, М. А. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2021)
У статті розглянуто проблематику вирішення питань національних меншин польськими комуністичними колами, що перебирали важелі влади в Польщі в роки Другої світової війни й перші повоєнні роки. Практикуючи комбіновану й змінювану продовж десятків років історії ПНР модель національної політики, комуністи прагнули до створення мононаціональної держави, реалізовуючи омріяну програму польських націоналістів міжвоєнної Польщі.