Формування структури репресивних органів на Київщині в другій половині 1930-х рр. - Скус, О. В.; Возна, З. О.; Лісовська, О. В. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2021)
За допомогою застосування системного і джерелознавчого аналізів, синтезу та спеціальних історичних методів висвітлено окремі аспекти у процесі формування репресивно-каральної системи Народного комісаріату внутрішніх справ на Київщині в переддень масового терору 1937–1938 років. Встановлено, що з метою удосконалення структури Управління НКВС у 1936 р. створювалися міжрайонні оперативні групи УДБ, зокрема на Київщині 8 груп з центрами в Умані, Білій Церкві, Черкасах, Києві, Малині, Золотоноші, Звенигородці та Сквирі. Реформування системи передбачало кадрове й фінансове забезпечення оперативних груп, відпрацювання їх основних функції та завдань, корегування підпорядкування й контролю.