Еко-націоналізм, Асоціація «Зелений Світ» і шлях до незалежності України наприкінці 1980-х – на початку 1990-х рр. - Перга, Т. Ю. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2021)
Вступ. Проблема соціального активізму в Українській РСР після Чорнобильської катастрофи широко вивчається дослідниками. Американська дослідниця Дж. Доусон наприкінці 1990-х років розробила теорію еко-націоналізму, згідно до якої в «ядерних» республіках СРСР виник особливий рух – еко-націоналізм, який поєднував екологічний і національний рух. Водночас вона стверджує, що ці дві течії протестного руху існували паралельно, а ступінь їх конвергенції залежала від локального контексту. Новизна. Хоча існує низка досліджень з окремих аспектів цієї теорії, вони фрагментарні й ситуація в Українській СРСР не стала предметом ґрунтовних досліджень. Мета статті полягає у вивченні соціального активізму в Україні кінця 1980-х – початку 1990-х років на прикладі діяльності української екологічної асоціації «Зелений світ». Методи. Дослідження базується на аналізі оригінальних документів КДБ і ЦК КПУ та спогадів членів асоціації. Результати. Чорнобильська аварія стала каталізатором невдоволення широких кіл громадськості політикою радянської влади у багатьох сферах. У першу чергу, вона спричинила появу антиядерного руху, який ми ототожнюємо з екологічним. Біля витоків його формування в Українській РСР стояла творча інтелігенція –письменники, які одночасно були виразниками ідей культурного націоналізму. Аварія корінним чином змінила їхні погляди на атомну енергетику і сприяла початку публічних дебатів з приводу її перспектив в республіці. З ініціативи Спілки письменників України була створена асоціація «Зелений світ». Протягом 1987-1989 р. відбулось організаційне оформлення її діяльності, прийнята програма і стратегія, асоціація провела багато протестів. «Зелений світ» перетворився на лідера екологічного руху та парасолькою для об’єднання розрізнених екологічних неформальних груп. Висновки. Хоча в офіційних документах асоціації відсутні гасла очевидного націоналістичного спрямування й вона обрала екологічну нішу для своєї діяльності, ми виявили низку фактів, що дозволяють нам стверджувати, що “Зелений світ” підтримував багато акцій націоналістів і висувала вимоги, спрямовані на розширення суверенітету української етнічної групи в СРСР. Таким чином вона сприяла поширенню ідеології еко-націоналізму і розхитуванню основ СРСР, що привело до здобуття Україною незалежності у 1991 р.