Концепція української історії Василя Доманицького: Україна у цивілізаційній будові світу - Фареній, І. А. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2021)
Стаття присвячена проблемі культурно-історичної приналежності України та поглядам на цю проблему дослідника-енциклопедиста кінця ХІХ – початку ХХ ст. Василя Миколайовича Доманицького (1877–1910). Василь Доманицький відносив Україну до європейського культурного простору. Водночас дослідник заперечував універсальність західноєвропейських форм суспільного життя. Західноєвропейський феодальний лад історик вважав невідповідним для українців та інших слов’янських народів. Визначальною культурною рисою українців Доманицький вважав свободу громадського життя, віри, думки і слова. Українці раніше, у першій половині ХVІІ ст., поставили питання громадянських свобод, ніж західна Європа у формі французької революції кінця ХVІІІ ст. Україна не має нічого спільного з Азією і захищає європейський світ від неї. Але Європа не змогла справедливо оцінити цього.