Михайло Грушевський та студентська спільнота Львівського університету: співпраця, конфлікти, рецепція - Тельвак, В.; Кручак, Р.; Бондаренко, Г. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Метою статті є дослідження особливостей комунікації М. Грушевського зі студентами Львівського університету. Методологічне підґрунтя роботи становить міждисциплінарний підхід. Особливий акцент зроблено на структурно-функціональному системному аналізі історіографічних фактів і порівняльно-історичному методі, виходячи з принципів об’єктивності та історизму. У дослідженні було також використано методи періодизації, класифікації і типологізації. Наукова новизна статті полягає у спробі цілісної реконструкції комунікативних стратегій М. Грушевського стосовно представників студентської спільноти Львівського університету. Висновки. У підсумку наголошено на новаторському характері діяльності Грушевського-педагога на форумі Львівського університету. Тут першочергово мовиться про відкидання вченим патріархальних практик вивищення професури над студентською спільнотою та плекання ним демократичних традицій спілкування з молоддю. В основу такої стратегії була покладена сформульована в добу Просвітництва ідея Університету як гармонійної спільноти авторитетних педагогів і спраглих нового знання адептів. Завдяки такій комунікативній моделі М. Грушевський налагодив продуктивний рівноправний діалог зі своїми вихованцями. Це уможливило появу першої школи української соціогуманітаристики, що її представники впливали на провідні напрямки українознавства протягом ХХ ст. Важливим ефектом було й об’єднання поділених на партійні групи студентів ідеєю заснування українського університету. Ця культурна вимога стала довголітнім орієнтиром боротьби з польською дискримінацією в Східній Галичині. Ідейний провід М. Грушевського в цих проєктах перетворив його на авторитетну для української молоді постать. Втім, через це студенти-поляки, наслідуючи антиукраїнську риторику старших колег, ставилися до професора з виразною дистанцією, а подекуди й відверто вороже. Та загалом, саме вихованці М. Грушевського визначили характер перебігу непростого польсько-українського діалогу в роки Першої світової війни та протягом наступного двадцятиліття. З’ясування впливовості ідей автора «Історії України-Руси» на особливості його протікання є важливим сюжетом інтелектуальної історії Центрально-Східної Європи.