Російська гуманітаристика як засіб утвердження ідеології рашизму в умовах так званої «СВО» - Івангородський, К. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Мета – аналіз досліджень, опублікованих представниками різних секторів «наукової гуманітаристики» РФ упродовж 2022–2023 рр., який підтверджує їхню суцільну заполітизованість і спрямованість на утвердження ідеології рашизму в інтелектуальному просторі РФ. Наукова новизна. Одним із важливих завдань у протистоянні з ідеологією рашизму має бути наукове розвінчання новітніх історичних міфів, вигаданих російською пропагандою й історичною політикою Кремля, оскільки вони спрямовані на вилучення українців, їхньої національної ідентичності та культури з історичної реальності. Для цього Росія сьогодні застосовує різноманітні маніпулятивні інформаційні технології, у тому числі й «гуманітарну наукову спільноту», для якої відведена місія обґрунтування «науковості» рашизму. «Гуманітарії» країни-агресора РФ, міфологізуючи «СВО» та утверджуючи рашизм, не намагаються навести для цього жодних наукових доказів. Натомість вони надалі залишаються сліпими та покірними волі та фантазіям кремлівського диктатора, одночасно перебуваючи в рамках ідеології рашизму та формуючи її базові міфологеми. Висновки. Не важко побачити, що вся так звана «російська гуманітаристика» як частина ідеології рашизму є антинауковим явищем, що має обслуговувати геноцидну політику та пропаганду Кремля. Намагаючись виправдати агресивну війну РФ проти України, російські «гуманітарії», звертаючись до тематики так званої «СВО», наголошуючи на своїй невинності, насправді лише продовжують формувати конструктивні орієнтири ідеологічної оболонки рашизму. Російським «гуманітаріям» властивий переважно дискурс ненависті, в якому немає місця пошуку істини, але переважає тенденційність, спрямована на неоімперську пихатість, шовінізм, ресентимент, нетерпимість, зверхність відносно всіх «інших», але особливо щодо українців. Саме від початку агресивного нападу на Україну в 2022 р. аморфна система рашистських поглядів доволі швидко перетворилася на державну ідеологію Росії, котра намагається в такий спосіб перетворитися знову на імперію.