Позиція Польщі і поляків щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі в 2014‒2021 рр. - Мартинчук, Р. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Мета ‒ проаналізувати позицію Польщі та поляків щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі упродовж 2014–2021 рр. Методологія дослідження спирається як на загальнонаукові (синтез, аналіз, узагальнення), так і на спеціальнонаукові (хронологічний, порівняльний, статистичний) методи. Наукова новизна. Автором опрацьовано матеріали преси та окремі соціологічні опитування, які вперше введено до наукового обігу. У результаті опрацювання джерел та літератури вдалось проаналізувати позицію Республіки Польща та її громадян щодо врегулювання збройного конфлікту на Сході України у 2014–2021 рр. Встановлено причини заангажованості польських політичних еліт у справу врегулювання бойових дій на Донбасі. Констатовано, що польський політикум та медійне середовище скептично сприйняли Мінські угоди 2014 та 2015 рр. Висновки. Після початку російської агресії проти України у 2014 р. Польща та її громадяни підтримали Українську державу, надаючи їй фінансову та гуманітарну допомогу. Політичні еліти Польщі прагнули долучитись до врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, застосовуючи всі можливі важелі впливу на міжнародній арені. Проте польська дипломатія була відсунута від прямих переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, що відбулися у Мінську у 2014 та 2015 рр. Підписані угоди у столиці Білорусі викликали розчарування та скептицизм у польському суспільстві, що було пов’язано як із відсутністю офіційної Варшави за столом переговорів, так і з недовірою до практичної реалізації положень мирних домовленостей. Зміна влади у Польщі у 2015 р. не вплинула на загальну позицію країни щодо врегулювання конфлікту на Сході України. Нове керівництво, представлене партією Право і справедливість, спираючись на громадську підтримку, продовжувало наполягати на активнішій ролі Варшави у справі врегулювання збройного конфлікту на Донбасі та забезпеченні довготривалого миру на території України.