Географія розміщення військовополонених-українців австро-угорської армії на території Російської імперії (1917–1918 рр.) - Тарасов, А. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Мета – з’ясувати географію розміщення військовополонених-українців Австро-Угорської армії на території Російської імперії, зокрема поза межами України. Наукова новизна. Комплексно розглянуто територіальний розподіл військовополонених-українців австро-угорської армії в межах російських губерній імперії Романових, охарактеризовано зміни що відбулись протягом 1917–1918 рр. на території російських губерній з українцями, визначено базові запити до Української Центральної Ради від полонених-українців. Оригінальність дослідження. Робота спирається на неопубліковані архівні документи та листи військовополонених, що дозволяє реконструювати особливості їхнього розташування в таборах Російської імперії. Досліджено відмінності між утриманням полонених слов’янського походження, зокрема українців, та представників інших національностей. Висновки. Географічний аналіз показав, що військовополонені-українці, попри загальну політику щодо слов’янських народів, розміщувалися як у європейській, так і в азійській частинах Російської імперії. Виявлено значний вплив політичних подій 1917 року на становище військовополонених, а також їхні спроби повернутися до України. Центральна Рада намагалася поліпшити їхні умови перебування та сприяти їхньому переведенню. Окреслено наявність «штрафних таборів» для військовополонених-українців що перебували на території Російської імперії.