На захисті українських інтересів: публіцистика Івана Крип’якевича в роки Першої світової війни - Янишин, Б. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2025)
Анотація. Мета дослідження – з’ясування провідних сюжетів національно-освідомлюючої публіцистики І. Крип’якевича у роки Першої світової війни. Методологічне підґрунтя становить міждисциплінарний підхід. Особливий акцент зроблено на структурно-функціональному системному аналізі історіографічних фактів та методі критичного аналізу документального матеріалу. Наукова новизна статті полягає у спробі комплексної реконструкції проблематики громадських дописів І. Крип’якевича в роки Великої війни. Висновки. Підсумовуючи різнотематичну публіцистику І. Крип’якевича в роки Першої світової війни, першочергово наголошено на його поважному розумінні обов’язку громадського служіння українського інтелігента у складні для нації часи. Завдяки історіографічному досвіду відчувши унікальність історичного моменту для справи національного визволення, він відклав улюблену академічну працю й активно включився у процес культурного освідомлення широких верств громадськості. У фокусі його праці перебували найбільш вагомі для справи соборності питання інтенсивної українізації свідомості звільненого від російської займанщини населення Холмщини і Волині. До вирішення цієї складної проблеми вчений підійшов комплексно: організовував шкільництво, ініціював акції гуманітарної допомоги, готував для різних читацьких аудиторій нариси з історії звільнених регіонів, написаних крізь призму українського історичного інтересу. Тим самим галицький учений готував своїх співвітчизників до виклику національної соборності, який актуалізував розпад європейських імперій. Також І. Крип’якевич послідовно інформував зазбручанського читача про успіхи й труднощі наддніпрянського державотворення, на багатьох історичних прикладах доводячи пріоритетність загальноукраїнських інтересів. Відзначимо, що незважаючи на популярний характер історичної публіцистики І. Крип’якевича, в ній завжди домінувала чіткість аргументації й виваженість інтерпретацій. Це пояснює чималу популярність текстів ученого серед широких читацьких кіл. В підсумку, виховані на його громадській публіцистиці галицькі українці зустріли завершення Великої війни свідомою своїх завдань спільнотою.