Художні портрети Мельхиседека Значко-Яворського - Ластовський, В. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2024)
Анотація. Ігумен Троїцького Мотронинського монастиря Мельхиседек Значко-Яворський від середини ХІХ століття постійно перебуває в центрі уваги тих істориків, котрі досліджують проблеми соціально-політичних та релігійних відносин на Правобережній Україні у ХVІІІ столітті. Окрім його життя та діяльності потребує необхідності і вивчення його портрету, що постійно супроводжує наукові публікації. У статті доводиться, що основним зображенням ігумена став портрет, котрий нині зберігається у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра». Вперше цей портрет був оприлюднений у 1864 році істориком Феофаном Лебединцевим, але потім він зазнав змін. Наукова новизна. Вперше у історичній науці здійснюється аналіз появи портретів ігумена Мельхиседека та їх зміни в контексті державної політики та існуючих у ХІХ столітті історичних знань про нього. Методологія дослідження заснована на системності, застосуванні методів аналізу, логіки та порівняння. За їх допомогою вдалося встановити послідовність створення портретів Мельхиседека Значко-Яворського та внесення змін в його образ. Висновки. Ранній портрет, що зберігається у фондах Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», був створений ще на початку ХІХ століття. Пізніше це зображення було підправлене, внаслідок чого з нього зникли масонські символи. А на його основі наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. було виготовлено новий портрет, котрий і зберігався у Троїцькому Мотронинському монастирі. Крім того, раннє зображення ігумена вказує на належність Мельхиседека Значко-Яворського до масонської організації