Суспільно-політична діяльність Михайла Грушевського у дзеркалі ювілейних публікацій 1916 року - Нестеренко, М. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2024)
Анотація. Мета дослідження полягає у з’ясуванні особливостей осмислення сучасниками М. Грушевського його суспільно-політичної діяльності в контексті відзначення півстолітнього ювілею вченого. Методологія дослідження передбачає використання принципів (об’єктивності, історизму і системності), та загальнонаукових (історичний, логічний, узагальнення, аналізу і синтезу) і спеціально-історичних (генетичний, порівняльний, типологічний, психологічний та ін.) методів історіографічного дослідження. Наукова новизна статті полягає у дослідженні малознаної проблеми ставлення сучасників до різних аспектів суспільно-політичної діяльності М. Грушевського в контексті відзначення його п’ятдесятилітнього ювілею. Висновки. У підсумку зазначено, що півстолітній ювілей М. Грушевського став помітною подією українського інтелектуального життя. Незважаючи на роз’єднаність кордонами воюючих держав, українці виявилися солідарними в осмисленні феноменальності національного служіння одного зі своїх лідерів. Таким чином уродинна дата визначного вченого стала важливим чинником всеукраїнської духовної соборності, якій він присвятив свою творчу енергію наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Важливим відзначення ювілею було й для усвідомлення сучасниками різноплановості громадського служіння М. Грушевського. Оглядачі довели, що не тільки публіцистична і популяризаційна активність історика, але і його наукова, організаційна та видавнича праця мали потужний суспільний резонанс, адже були спрямовані на модернізацію всіх сторін життя співвітчизників. Відтак уперше в літературі було вказано на провідну роль ученого як публічного інтелектуала в загальноукраїнському русі того часу. Такий лідерський статус було закріплено символічним включенням М. Грушевського до національного Пантеону обабіч Т. Шевченка та М. Драгоманова. Цим було створено передумови для появи у публіцистиці революційної доби образу «батька Грушевського».