Науково-популяризаторська діяльність Богдана Барвінського в роки Першої світової війни - Янишин, Б. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2024)
Анотація. Мета дослідження – з’ясування особливостей науково-популяризаторської діяльності Б. Барвінського у роки Першої світової війни. Методологічне підґрунтя становить міждисциплінарний підхід. Особливий акцент зроблено на структурно-функціональному системному аналізі історіографічних фактів та методі критичного аналізу документального матеріалу. Наукова новизна статті полягає у спробі комплексної реконструкції науково-популяризаторської праці Б. Барвінського в роки Великої війни. Підсумовуючи історико-популяризаторську працю Б. Барвінського в роки Першої світової війни, насамперед відзначено розуміння ним відповідальної місії українського інтелігента у кризові для народу часи. Мовиться про те, що інтуїтивно відчувши вагомість історичного моменту для подальшої долі українства, він залишив звичну та комфортну для себе академічну працю і зайнявся потрібним для широких верств громадськості культурно-національним освідомленням. У фокусі його праці перебували найбільш дражливі для тогочасних галичан питання національного назовництва. Йшлося про назрілу потребу непростої у свідомісному сенсі відмови від традиційного для місцевого населення етноніму «русин» на користь більш модерного національного імені «українець». Тим самим галицький учений готував своїх земляків до виклику національної соборності, що його на порядок денний поставив розпад Російської та Австро-Угорської імперій. Також Б. Барвінський сфокусувався на «відпольщенні» ментальності галицьких українців, деконструюючи міфи польської історіографії про культурну домінацію політичних володарів східногалицьких земель над місцевим населенням. Попри зрозумілу популяризаторську місію текстів Б. Барвінського, він ніколи не поступався в них академічною ретельністю на користь пропагандистській доцільності. Це зумовило чималу поширеність й авторитетність творів ученого серед широких читацьких кіл. У підсумку, виховані певною мірою на його творах галицькі українці дали гідні відповіді на виклики новітнього українського державотворення в часи Української революції.