Підтримка і допомога Республіки Північна Македонія Україні в умовах повномасштабної російської агресії - Сухушина O. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2023)
Мета. Розглянути основні складові допомоги Республіки Північна Македонія Україні в умовах повномасштабного вторгнення російських військ в Україну і російсько-української війни (лютий 2022 – вересень 2023 рр.). Наукова новизна публікації. Вивчено дипломатичну, військову, торговельно-економічну і гуманітарну допомогу Республіки Північна Македонія Україні у період російської агресії в означений період. Методологія дослідження полягає у застосуванні хронологічно-проблемного принципу аналізу поточних новин з відкритих електронних джерел пошукової системи Google. Висновки. Становлення і розвиток міждержавних відносин України і Македонії – від 2018 р. Республіки Північна Македонія (далі – РПМ) – розпочалося після здобуття ними незалежності у 1991 р. Підтримка Україною Македонії в ООН, українська допомога зброєю македонській армії для захисту від загрози втрати територіальній цілісності країни дали поштовх формуванню позитивного образу Украйни в македонському суспільстві. РПМ рішуче засудила повномасштабне вторгнення російських військ в Україну 2022 р. Вона приєдналася до всіх санкцій провідних міжнародних організацій проти російської федерації, підтримала ідею створення Спеціального трибуналу щодо злочинів російської агресії, гарантію безпеки для України, українську «формулу миру», прагнення України до членства в НАТО і до Європейського Союзу. Важливе значення мають візити вищих посадових осіб РПМ до Украйни і, зокрема, висловлена ними готовність допомогти у відбудові зруйнованих українських міст. Північна Македонія першою з балканських країн здійснила поставки зброї для української армії, передала Україні аварійне енергетичне обладнання. Важливі перспективи як для України, так і для РПМ створює нова угода про вільну торгівлю між ними. Вирішенню проблеми транспортування продукції сприяє так званий «транспортний безвіз». У РПМ діє Громада українців, що проводить заходи з поширення інформації про події в Україні та організацію гуманітарної допомоги. У РПМ отримали притулок кілька тисяч українських біженців, яким надається допомога з працевлаштування та соціального захисту. Проводяться зустрічі українських і македонських вчених, провідних політиків, журналістів та громадських діячів, здійснюється співпраця українських і македонських навчальних закладів.