Золотоноша ХVІ–ХХ ст. у краєзнавчих дослідженнях М. Ф. Пономаренка 1960-х–1990-х рр. - Карабін, Б. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2023)
Анотація. Мета – проаналізувати дослідження з історії м. Золотоноші, проведені у 1960-х – 1990-х рр. М. Ф. Пономаренком, відомим краєзнавцем Черкащини другої половини XX ст. Наукова новизна статті зумовлена відсутністю у сучасній українській історіографії спеціального фахового дослідження, яке б висвітлювало вказану проблему. На основі детального аналізу публікаційної спадщини М. Пономаренка, що складається з 45 статей та рукописних матеріалів, було окреслено основні напрями його наукових інтересів за вказаною темою. Схарактеризовано внесок М. Пономаренка у визначення дати заснування міста, походження його топоніму, формування адміністративно-територіального статусу та появи геральдичної символіки. Методологія. Під час опрацювання теми використано біографічний та хронологічний методи історичного дослідження і загальнонауковий метод системного аналізу. Висновки. Визначено, що проблематика історичного минулого м. Золотоноші була однією з головних у науковій діяльності краєзнавця. Висвітлено участь краєзнавця у написанні енциклопедичного видання «Історія міст і сіл Української РСР. Черкаська область». З’ясовано, що робота над цим проєктом вплинула на подальші дослідження М. Пономаренка з історії Золотоноші, які стали основою для опублікованих у 1970–х рр. нарису та книги «Золотоноша». Разом із тим, з’ясовано, які аспекти минулого міста висвітлювалися найчастіше на початку діяльності краєзнавця, а які на пізньому етапі. Також розглянуто зв’язки окресленої проблематики з іншими напрямами діяльності краєзнавця. Зокрема, акцентовано на його участі у складі комісії з перейменування вулиць та майданів, робота якої проводилася в 1990–х рр. у Золотоноші. Однак згідно з аналізом літератури, краєзнавчий доробок М. Пономаренка,зокрема й з історії Золотоноші, все ще потребує поглибленого теоретичного дослідження.