Селянські повстання доби Гетьманату Павла Скоропадського в сучасній українській історіографії - Тимченко P. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2023)
Анотація. Мета розвідки. Враховуючи велику кількість наукових праць, присвячених Українській революції 1917-1921 рр., проаналізувати стан вивчення селянського повстанського руху доби Гетьманату П. Скоропадського. Наукова новизна дозволяє зрозуміти ступінь інформативності праць із історії Української революції 1917-1921 рр., аграрної історії, визначити спільні і відмінні риси напрацювань дослідників та з’ясувати перспективи подальшого вивчення теми завдяки проведеному автором історіографічному аналізу. Висновки. Порушена автором наукова проблема не дістала всебічного історіографічного аналізу, але більшість досліджень містять відомості про селянські повстання в контексті аналізу соціально-економічної політики П. Скоропадського. Історіографічних праць із нашої тематики зовсім небагато (В. Щербатюк, О. Житков). Спеціальних праць, що комплексно присвячені порушеній проблематиці, також майже не має, за винятком досліджень П. Захарченка. За останнє десятиліття вийшло чимало праць, які проливають світло на селянські повстанські рухи в окремих регіонах. Це дає змогу з’ясувати певну їхню специфіку, виокремити спільні й відмінні риси. Зробивши порівняльний аналіз, можна стверджувати, що всі вони були спрямовані проти поміщицького свавілля та дій окупаційної військової адміністрації. Однак основна частина наукових досліджень стосується вивчення селянського руху на Київщині. Також відзначимо недостатню персоніфікацію постатей керівників та провідних учасників селянських рухів, оскільки навіть не всі науковці у своїх працях їх згадували. Подальшого дослідження потребують питання масштабу дезорганізації поставки продовольства до Німеччини та Австро-Угорщини повстанським рухом, як і питання чисельності повстанських сил та втрат окупаційних військ у боротьбі з ними.