Вирішення питань охорони пам’яток історії та культури на Черкащині (1950–1980-і рр.): історичний аспект - Антонюк, С. Л. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2022)
У статті висвітлено спроби реалізації пам’яткоохоронних та історико-культурних програм на Черкащині в 1950-х – 1980-х рр. З’ясовано, що певні кроки в площині системного розв’язування проблем охорони пам’яток історії і культури простежуються з 1950-х років, коли на різних рівнях приймалися рішення, які стосувалися як історико-культурних комплексів, так й окремих найбільш важливих пам’яток. Прослідковано, що така практика набувала поширення, насамперед, при підготовці довгострокових і масштабних пам’яткоохоронних заходів в основному у зв’язку із вшануванням видатних людей і подій та відзначенням ювілейних дат. Показано, що активну участь у збереженні пам’яток історико-культурної спадщини на Черкащині брало Українське товариство охорони пам’яток історії та культури. Акцентовано увагу на тому, що ключові кроки в популяризації пам’яток історії та культури, системних заходах щодо увічнення важливих подій та шанування історичних постатей здійснювались з позицій тогочасної ідеології. Доведено, що розвиток пам’яткоохоронної роботи на Черкащині в 1950-1980 рр. носив суперечливий характер: з одного боку здійснювалася значна за обсягом робота щодо охорони і збереження пам’яток радянського часу, з іншого – поза увагою залишалося багато історико-культурних пам’яток, пов’язаних з національно-визвольною боротьбою українського народу, іншими ідеологічно несприйнятними подіями вітчизняної історії.