Передумови та організаційні заходи щодо заснування журналу «Український селянин» - Гоцловскі , Я. Ц. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2022)
У статті аналізуються передумови створення на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького селянознавчого журналу «Український селянин», розглядаються заходи щодо організації його видання. Констатується, що університет у 1990-х рр. став важливим осередком дослідження аграрної історії України. Зокрема, було започатковано проведення всеукраїнських симпозіумів з аграрної історії, почали діяти науково-дослідний інститут селянства, товариство істориків-аграрників, побачила світ низка монографій та статей науковців університету. Аргументується висновок про те, що «Український селянин», діяльність якого складає специфічний розділ вітчизняної історіографії, зробив вагомий внесок у розробку важливих аспектів історії українського селянства.