Незаконні археологічні розкопки в окупованому Російською Федерацією Криму - Касян, А. І. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2021)
У статті проаналізована ситуація з незаконними археологічними розкопками в окупованому РФ Криму, починаючи із 2014 р.. Розглянуто приклади проведення незаконних археологічних досліджень на території півострова, про які відомо з відкритих джерел. Також висвітлені кроки української влади та наукової спільноти спрямовані на фіксацію та протидію таким діям з боку окупанта. Акцентовано увагу на масштабах розграбування археологічної спадщини українського півострова, особливо в контексті масштабних інфраструктурних об’єктів (траса «Таврида», Керченський міст та інше).