Діяльність факультету громадських професій Черкаського державного педагогічного інституту в 1970–1980-х рр. - Мазур, О. О.; Синявська, Л. І. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2021)
У статті досліджено діяльність факультету громадських професій (ФГП) Черкаського державного педагогічного інституту імені 300-річчя возз’єднання України з Росією в 1970– 1980-х рр. Простежено його становлення, функціонування та місце у системі професійної освіти. Визначено основне завдання ФГП, що вбачалося в набутті студентами потрібних знань і практичних навичок із організації масово-політичної, культурно-освітньої, спортивної й туристично-екскурсійної роботи, з керівництва колективами художньої самодіяльності, технічними й іншими гуртками, а також залучення студентів до поширення політичних, науково-технічних знань серед населення, розвиток у юнацтва естетичних поглядів і смаків. Стверджується, що діяльність ФГП була підпорядкована триєдиній меті т.зв. «комплексного комуністичного виховання» – ідейно-політичного, трудового та морального, що дозволило б його випускникам поповнити лави майбутніх «будівників комунізму».