Підготовка афганських студентів у навчальних закладах Української РСР у 1980-х рр. (на прикладі м. Кіровограда) - Ковальков, О. Л. (Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки, 2021)
У статті досліджено підготовку громадян Демократичної республіки Афганістан у навчальних закладах Української РСР на прикладі м. Кіровограда. З’ясовано, що навчання в Радянському Союзі було важливим засобом виховання прорадянської генерації афганської молоді, яка мала стати соціальною опорою режиму Народно-демократичної партії Афганістану. В умовах «холодної війни» це було складовою радянської політики «соціалістичної орієнтації», спрямованої на перехід країн «третього світу» «від феодалізму до соціалізму».